zaterdag 1 september 2012

Chinese Lampionnetjes

Ooit was ik bij een kennis en zag in zijn tuin leuke plantjes met mooie oranje bolletjes eraan. Ik vroeg hem wat dat voor planten waren en hij antwoordde dat het Chinese Lampionnetjes waren, maar dat, als ik van plan was ze ook te planten, uit moest kijken, want ze zaaiden zich flink uit! Och, als ik ze aan de kant van mijn heg zou zetten zou het vast mee vallen, daar wil namelijk niks groeien. De heg pakt zoveel water daar dat er maar weinig planten aanslaan.
Ik kocht 4 plantjes van deze grappige lampionplant en ik kreeg er zelfs een bonus bij! Een prachtige vlinder zat op 1 van de blaadjes. Een vrouwtje van het Icarusblauwtje.  Nee een bruin blauwtje zo blijkt nu.
Ze bleef de hele reis terug naar huis van het tuincentrum zitten en zelfs in de tuin voor de fotosessie zat ze keurig stil. Daarna vouwde ze nog even haar vleugels uit. Ze vloog nog even op om op een ander plant te gaan zitten en daarna vertrok ze naar andere tuinen en soortgenoten.

We hebben de planten geplant en nu 2 jaar verder hebben we geen 4 maar wel 8 planten. En een lampionnen dat er af komen! Ik haal ze er op tijd af, voor ze lelijk worden en droog ze dan. Tegen 15 september (dat is mijn verjaardag en omdat ik dol op de herfst ben begin ik al vroeg) tover ik mijn huiskamer om in een herfstig geheel. De hoofdkleuren zijn toch al herfstkleuren het hele jaar door, qua meubels, maar dan komen er ook wat 'herfst-dingen' op tafel en kast.


Een bruin blauwtje op het Chinese Lampionnetje


En met vleugels open, je ziet nog net een groen lampionnetje hangen.


Dit waren ze het eerste jaar na planten


Deze zijn van dit jaar, begon al een beetje te vergaan.


Hier was al een heel gat ingevallen en de binnenkant is ook erg mooi eigenlijk!
Deze vond ik vorig jaar lente bij het wieden. Het geraamte van een Chinees Lampionnetje. Ook erg mooi!

© KH

5 opmerkingen:

stiefbeen.blogspot.nl zei

mischien raar maar als ik eerlijk ben vind ik die gave geraamtes het mooist.

Helma zei

Hoi Kati,

prachtige foto's heb je daar staan. En die lampionnetjes vind ik ook schitterend. In de herfst hebben ze van die mooie skeletjes.

Nu even iets anders. Je Icarusvlinder vrouwtje is geen Icarusvlinder vrouwtje. het is een bruin blauwtje (zoek maar eens op goole. Het vrouwtje van het Icarusblauwtje is aan de binnenkant ook bruin maar dan ook met een blauwe zweem. Ik ga daar vanavond nog een blog van posten, dus dan zou je het ook kunnen zien.

Je hebt dat bruine blauwtje trouwens wel prachtig gefotografeerd :-)

Kati zei

Bas, als ik eerlijk ben ik ook! :D

Helma, verrek! Ik heb het nagekeken en eerlijk gezegd had ik nog nooit van een bruin blauwtje gehoord. Maar bedankt hoor, ik ga t meteen veranderen!

Senna zei

Wat een leuke plantjes! En ik vind de foto's erg mooi.

Joke (Jokes Camera) zei

Ik zat een beetje te googelen en toen kwam ik jouw blog tegen met de lampionnetjes, Kati. Laat ik nu net ook zo'n blog geplaatst hebben. Vond het leuk om naar jouw mooie foto's te kijken. Iedereen fotografeert op zijn/haar eigen wijze en dat is nu juist zo leuk. Fijne avond. Groetjes, Joke