maandag 1 oktober 2012

Karmozijnbes

Ooit, een paar jaar geleden, kwam er een plant in mijn tuin, een struik. Zomaar spontaan opzetten. Ik had geen idee wat het was. Ik heb het opgezocht en kon het niet vinden, tot iemand via Flickr mij vertelde dat de plant die ik in mijn tuin had staan, een Karmozijn bessenstruik was. Een struik met bessen die voor de mens giftig zijn, maar voor vogels niet. Dus waarschijnlijk door vogel uitwerpselen in mijn tuin gekomen.
In de lente komt hij op, en wordt groter en groter, tot hij eind zomer trosjes krijgt met bloemen eraan. Die bloemen worden in september besjes. Eerst groen daarna donkerrood tot blauwzwart. Samen met het blad verkleuren ze.
De trossen worden zo zwaar dat de takken (die hol zijn) helemaal doorbuigen. Ik heb een keer een merel omhoog zien springen in een poging om een bes te bemachtigen. Niet dat de bessen nu echt heel erg gewild zijn, als voer. Nee, de dames en heren vogels zitten gewoon in deze tijd al op de tuintafel te wachten tot ik ga bijvoeren, terwijl ik denk: Er is voer zat! Eet de bessen maar!
In de winter is de struik weg. Om in de lente weer op te komen.

Maar de bessen zijn ook gewoon mooi: Qua kleur, qua vorm:


De bloemetjes van de Karmozijnbes


Een zwartkopje in de Karmozijnbes


Eerst kleine bloemetjes dan besjes.


Van groene bessen naar blauwzwarte bessen


Het blad verkleurd ook mooiDe bessen worden ook gebruikt om limonade of wijn te kleuren

© KH

4 opmerkingen:

stiefbeen.blogspot.nl zei

daar kan je om te fotograferen heel veel plezier van hebben.

Rijnmeermin zei

Mijn vriend zegt elk jaar weer dat het onkruid is. Ik laat het lekker staan, vanwege de mooie gekleurde bessen.

Helma zei

Ik had nog nooit van deze bes gehoor Kati, maar toen ik je laatste foto's zag wist ik dat ik deze ook gefotografeerd heb in het stadspark hier. Nooit geweten dat ze zo heette. Weer wat geleerd hihi...

en ja, hier ook al vogels maar ik voer ze ook nog niet. Zijn nog wurmen zat.

Kati H zei

Bas, dat is zeker waar!

Rijnmeermin, dat is eigenlijk ook onkruid, maar ik vind m zo mooi door de bessen en het gekleurde blad in de herfst! En dan erbij, waar hij staat groeit toch niets anders! :D (tegen de ligusterhaag aan)

Helma, ook in t stadspark vast aankomen 'waaien' door vogeluitwerpselen! ;-)