woensdag 23 mei 2012

Glas in lood

Wij gaan dit jaar niet op vakantie, achteraf maar goed nu mijn schoonmoeder een hersenvliesontsteking gekregen heeft en veel zorg nodig blijkt te hebben met herstellen.
Maar ik heb genoeg foto's om dit jaar even te kunnen teren op gelukkige herinneringen aan voorgaande vakantie(s). Bijvoorbeeld die van vorig jaar in Frankrijk.
Als ik deze foto's eens bekijk, zie ik heel veel glas in lood, kerkjes, heilig beelden. Kom ik thuis zelden tot nooit in een kerk, op vakantie of in een andere stad kan ik het niet laten even een kerk in te lopen, gewapend met mijn camera en het interieur te bewonderen. Vooral in het buitenland zijn de kerken van een schoonheid die haast niet te beschrijven is. Om stil van te worden, wat dan weer goed uitkomt als je in een kerk bent.
Ik ben er wel mee opgevoed, de kerk, Katholicisme, en ook al denk ik dat er 'iets' moet zijn, en vind ik de gebouwen prachtig en indrukwekkend, met het Katholieke geloof heb ik niet veel meer.

Wat niet wil zeggen dat ik enorm ontroerd kan raken als ik in een mooie kerk loop:
Vooral van het verhaal wat op het glas in lood verteld wordt:

Glas in lood venster Ste Catherine de FierboisGlas in lood ramen Kathedraal Tours:Glas in lood: St Martin Basiliek:Glas in lood Kerk Loches:Kathedraal Sainte Croix OrléansGlas in lood raam in de Kapel van het Clos Lucé© KH

3 opmerkingen:

kirchner1234 zei

Wat is je probleem met de Kerk. De bovenbaas of het grondpersoneel?

Kati zei

Ik denk het grondpersoneel. Met de baas heb ik het allang uitgepraat! ;-)

Greet zei

Voor de Reformatie waren er ook prachtige kerken in Nederland, maar die zijn destijds ingenomen door de protestanten en ontdaan van hun schoonheid, bijv. de Dom in Utrecht.
Maar er zijn nog genoeg mooie kerken in Nederland, veelal in Brabant en Limburg. Maar als je eens in Utrecht bent, bezoek dan de Willibrorduskerk aan de Minrebroederenstraat.